Spuit 11 geeft ook water

Op de valreep bleek vandaag dat ik niet hoef te surveilleren en dat geeft me mooi de ruimte om even een persoonlijk bericht te schrijven, over de iPad in dit geval. Er is al het nodige gezegd en geschreven, en desondanks voeg ik daar nog graag mijn eigen mening aan toe.

Wil ik er één? Ja. Want volgens mij is het namelijk heel simpel: ik heb nog niets vergelijkbaars gezien. Wat dat betreft had Jobs gelijk. Er zijn twee categorieën die in de buurt komen: e-readers en tablets van andere firma’s, maar die zijn om uiteenlopende redenen minder aantrekkelijk.

Wat betreft de e-reader: die is toch een stuk minder sexy. Natuurlijk is het een handig apparaat voor op vakantie omdat je dan niet meer stapels boeken mee hoeft te zeulen, en natuurlijk is de e-ink technologie revolutionair voor het energieverbruik. Maar ik wil ook met een apparaat gezien worden, en daarvoor hebben die dingen toch (veel) te weinig aantrekkingskracht. En het feit dat ik graag een boek in handen wil hebben, blijft dan toch een rol spelen.

Het energieverbruik van de iPad mag dan een stuk hoger liggen, feit blijft dat dit wél een apparaat is waar ik mee gesignaleerd wil worden. Het is het eerste apparaat waarbij ik me voor kan stellen dat ik het abonnement op mijn papieren krant opzeg om een abonnement te nemen op een digitale editie. Verder lijkt het me heerlijk om dit apparaat gewoon in huis te hebben liggen om even mijn mail te checken, een andere track te kiezen op mijn stereo-installatie of om even te surfen. De iPhone is daarvoor net te klein, en een laptop net te log. Daarmee hebben we ook te pakken waarom ik de iPad een stuk beter acht dan andere tablets – het oogt allemaal bijzonder hanteerbaar.

Natuurlijk is het zo dat een aantal technologieën ontbreken om het apparaat echt een killer te maken: een camera, ondersteuning voor Flash, breedbeeld… tegelijk is het zo dat de iPad voor wat hij aan techniek te bieden heeft, eigenlijk goedkoop is. Daarmee is hij feitelijk het eerste Apple apparaat waarvoor dat geldt. Het kan heel goed zijn dat daarvoor een aantal features moesten sneuvelen. Wanneer je die prijs echter vergelijkt met e-readers, komt het apparaat er (erg) gunstig af. Dan koop je dus feitelijk een e-book reader met flink wat extra’s. Die keus is in elk geval voor mij snel gemaakt.

Wat dan overblijft is de rand: die oogt nogal groot, en maakt het apparaat een stuk logger dan hij eigenlijk zou moeten zijn voor de ultieme geek factor. Gezien Apple’s reputatie met stijl, kan het niet anders dat daar een goede reden voor is. Ik ben benieuwd.

Advertenties

4 Responses to Spuit 11 geeft ook water

 1. Rose schreef:

  Eens! Ik wil er ook een, om grofweg dezelfde redenen die jij aanvoert. Maar: multitasking zou wel fijn zijn: muziek luisteren en lezen/internet tegelijk is niet zo’n rare vraag, toch?

 2. dirkpaul schreef:

  Ik vermoed dat dat ook kan – dat kan op de iPhone ook.

 3. Pierre schreef:

  Ik kan je uit ervaring vertellen dat je ook met een ‘gewone’ Kindle DX nog niet uitgelachen wordt als je in de trein zit te lezen. Wel grappig is dat de mensen die er negatief over zijn *alle* features (of het ontbreken ervan) nemen om er een aantal te vinden die verklaren waarom het een slecht apparaat is, ter anderen (zoals jij ook) gewoon één feature (of enkele features) zien waarvan ze zeggen “ja, dat wil ik voor dat bedrag wel” en dan een stuk gelukkiger zijn. 🙂

  p.s. kan het trouwens zijn dat je 2 plugins hebt draaien voor e-mail notificaties? Ik zie namelijk een optie in het Nederlands én in het Engels.

  • dirkpaul schreef:

   Begrijp me niet verkeerd, ik zal niemand met welke e-reader dan ook uitlachen, het is meer dat het apparaat an sich geen aantrekkingskracht op mij uitoefent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: