De aftrap en de vis

Het is weer begonnen: vorige week heb ik kennisgemaakt met mijn SLB-groep, en deze week zijn de lessen weer ‘in full swing’ begonnen. Toch altijd weer een spannend moment; en hoewel deze week ook met zich mee heeft gebracht dat de eerste roosterproblemen zich alweer gemanifesteerd hebben – ik bleek een ‘gewoon’ lokaal (dus zonder computers) te hebben voor een computerles – voelt het goed om weer echt voor de klas te staan.

Voor de niet HBO-ers: SLB staat voor Studieloopbaanbegeleiding. Een SLB-klas is een klas die je het gehele jaar onder je hoede houdt, en die je probeert te coachen op het gebied van de studievoortgang. Voor de SLB-klas ben jij het aanspreekpunt – je bent soms de enige vaste docent die ze gedurende een jaar voor zich hebben.

Dat maakt zo’n eerste ontmoeting ook gelijk spannend. Voor de zomer heb je afscheid genomen van je oude groep, en dat is soms best wel eens lastig. Je bouwt een band op, en hoewel het helemaal niet hoeft te betekenen dat je ze daarna niet meer ziet, zal het contact toch duidelijk minder intensief zijn. Het is daarna best moeilijk om met een nieuwe groep weer helemaal blanco te beginnen.

Het is me opgevallen dat het dan best wel eens voorkomt dat je bij zijn eerste ontmoeting denkt dat je de nieuwe groep helemaal niet leuk vindt. Dat is niet eerlijk: het gevecht met de erfenis van vorig jaar kan zo’n groep gewoon niet winnen. En na een paar weken blijkt dat eerste gevoel ook helemaal niet terecht. Gelukkig maar.

Mijn huidige groep heeft in elk geval al haar uiterste best gedaan. De eerste opdracht voor groepen is altijd om met een bepaald ruil-object de straat op te gaan, en dat proberen te ruilen voor iets zo groot mogelijks. Mijn groep heeft een goudvis te pakken gekregen. Die staat nu dus bij mijn bureau…

Proppervis

Proppervis

Advertenties

4 Responses to De aftrap en de vis

 1. Patrick Koning schreef:

  Hoi hoi, leuk om te lezen wat jouw ervaring is met je eerste lesdag. Die van mij ook achter de rug als standin SLB-er. Ja, ook het MBO kent SLB-ers!

 2. Sander Schenk schreef:

  Grappig om te zien dat wij dezelfde opzet hebben gekozen voor de SLB (heet bij ons SLC met de C van coaching) in de propedeuse. Ook bij ons een vaste coach per klas, die na één jaar afscheid neemt en weer een nieuwe eerstejaars klas krijgt. En gefeliciteerd met je vis trouwens…

  • dirkpaul schreef:

   Hoe deden jullie het voorheen dan? Eén SLB/C’er door de gehele studietijd? Dat is bij ons niet te realiseren omdat wij vijf afstudeerprofielen hebben, en ook groepsbijeenkomsten houden bij SLB. Dat kan dus niet als ze dan in verschillende klassen zitten.

 3. Patrick Koning schreef:

  Bij ons voor de niveau 2 en 3 studenten een SLB-er voor de studieduur van 2 jaar. Bij niveau 4 een SLB-er voor het 1e leerjaar en daarna een andere voor de “afstudeerrichting”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: