Plasterk & Prem

Het wordt bijna een serie, want vanwege de actualiteit (met frisse tegenzin) nogmaals: het probleem dat Voortgezet Onderwijs heet. Eerder stak ik minister Plasterk een hart onder de riem, toen hij een poging deed om de discussie voor hervorming van het voortgezet onderwijs aan te zwengelen, en nu is er opnieuw discussie door een nieuw TV-programma van Prem Radhakishun: De school van PREM.

Het punt dat Prem in het programma probeert te maken is dat er onnodig jeugdelijk talent wordt verspild doordat kinderen in het huidige systeem een laag CITO-advies krijgen (lees: VMBO). Hij wil bewijzen dat de kinderen uit zijn klas met de juiste begeleiding toch naar een hoger schooltype kunnen doorstromen. Gisteravond zat Prem bij De Wereld Draait Door om zijn programma te promoten. Helaas deed hij alleen dat, en ging hij niet in op inhoudelijke vragen van Matthijs van Nieuwkerk.

De kritiek van Plasterk en de Algemene Onderwijsbond is namelijk dat er een ongenuanceerd negatief beeld overblijft van het Nederlandse onderwijsbestel. De vragen van van Nieuwkerk of Prem zich in deze kritiek kon vinden, bleven onbeantwoord. Dat vind ik een beetje goedkoop, maar op zich niet zo ernstig – ik lig er namelijk niet gelijk ondersteboven van dat er kritiek is op het onderwijsbestel.

Wat ik veel erger vind is dat volgens mij het werkelijke probleem onderbelicht blijft. Het probleem is namelijk niet dat kinderen een te laag advies krijgen, dat het basisonderwijs niet goed is noch dat de CITO toets te belangrijk is (waardoor veel mensen nu roepen dat de CITO toets later moet plaatsvinden). Het probleem is volgens mij dat sinds de laatste herziening van het voortgezet onderwijs (grof gezegd het verdwijnen van de MAVO ten gunste van het VMBO) de doorstroming gestokt is.

Ik ken de nodige laatbloeiers: mensen die vanaf de MAVO, uiteindelijk tot de universiteit doorgeschoten zijn. (Ik zou durven zeggen dat die meer in hun mars hebben dan ik, omdat ik er nooit veel voor heb hoeven doen, dat leren.) Tegenwoordig is een belangrijk deel van die route afgesloten, niet in theorie, maar wel in praktijk. Er is maar zeer weinig doorstroming vanaf het VMBO naar een hoger onderwijstype. En dat is de reden dat het CITO-advies ‘VMBO’ als een straf ervaren wordt, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Ik roep op tot revolutie in het VMBO! Prem, doe daar eens wat aan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: