Afwijzend studie-advies

Het is weer de tijd van de nieuwjaarsrecepties. Traditioneel gezien is dit altijd het terrein van de politiechefs en burgemeesters, en vuren deze de nodige proefballonnen af op de wereld. Zo had dit jaar de korpschef van de politie Amsterdam, Bernard Welten, als lumineus idee burgers te betrekken bij de boevenjacht. Dit jaar blijft echter de onderwijswereld niet achter: de voorzitter van de HBO-raad, Doekle Terpstra, heeft aandacht gevraagd voor een aantal issues.

Een aantal aspecten van zijn rede zijn bepaald niet nieuw – zo belooft hij dat de HBO’s meer kwaliteit gaan leveren. Wow. Hoe hij dat precies wil gaan bereiken is nog een beetje onduidelijk, al noemt hij ook betere begeleiding, betere roosters en minder lesuitval. Concreet wordt het echter nergens.

Interessanter zijn echter de volgende punten: Terpstra wil intake-gesprekken voor iedereen, en de mogelijkheid hebben om studenten al na een half jaar van een HBO te kunnen sturen. Dat laatste betekent het bindend negatief studie-advies, zoals dat op dit moment al bestaat, te vervroegen. Op dit moment wordt dit advies aan het einde van het eerste jaar gegeven, Terpstra wil dat al na een half jaar geven.

Het grappige is dat dit behoorlijk in de lijn ligt van wat wij aan het MIM doen: zo heeft het MIM voor het komend jaar een numerus fixus. De mogelijkheid van intake-gesprekken is overwogen, maar dit is niet eenvoudig te organiseren en vraagt een enorme inspanning. Ook is er bij onze opleiding een aanvullende eis geformuleerd op basis waarvan een negatief studie-advies kan worden gegeven. Voor 1 februari is duidelijk of de student aan deze aanvullende eis voldaan heeft, zodat deze eis deels werkt als een vervroegd studie-advies.

Ik ben op zich een voorstander van zo’n vervroegd advies, maar ben een beetje huiverig voor het vervroegen van het advies op HBO-niveau (terwijl het op instellingsniveau goed kan werken). Een groot voordeel van een vroegtijdig advies is duidelijkheid voor beide partijen: voor de school, maar zeker ook voor de student. Voorwaarde is dan echter wel dat in het eerste half jaar een dusdanig vakkenpakket aangeboden wordt dat er na een half jaar ook een goed zicht is op de mogelijkheden van de student, en dat is niet altijd eenvoudig.

Een tweede complicatie is dat ik signaleer dat de overgang van de middelbare school naar het HBO, of van het MBO naar het MBO, voor veel studenten lastig is. Er is een categorie studenten, en dat valt me ook op op mijn eigen instelling, die lang nodig heeft of zich aan te passen aan de wijze van studeren op een HBO. Deze groep studenten is wellicht het slachtoffer van de vroegtijdige selectie. Hier zitten studenten tussen waarvan je achteraf als instelling concludeert, die had ik er graag bij willen houden. Dit brengt weer met zich mee dat je ook aandacht zult moeten hebben voor het verkleinen van deze kloof in onderwijsland – iets wat ik mis in de toespraak van Terpstra.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: